Društvo

"TE Tuzla je najveći zagađivač vazduha u BiH" Glavni uzrok respiratornih bolesti, alergija i karcinoma

Međunarodna organizacija za ljudska prava FIAN i organizacija za zaštitu okoliša Arhus Centar pozvali su vlasti u BiH da počnu rješavati probleme uzrokovanima zagađenjem iz termoelektrana.

Termoelektrana Tuzla
FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOUTUBE/AVAZ

Tvrde da su kontaminirani voda i usjevi na području Tuzle te da je zagađenje iz termoelekrana glavni uzrok respiratornih bolesti, alergija, karcinoma i drugih teških zdravstvenih problema.

Prema njihovim navodima, površina zemljišta u Tuzli, koja se koristi za eksploataciju uglja, najveća je u odnosu na ostatak zemlje. Istakli su da je degradirano ukupno više od 8.000 hektara zemljišta, od čega je polovina šumska vegetacija.

Napomenuli su da je Termoelektrana Tuzla izgrađena u periodu od 1959. do 1978. te da njome upravlja Elektroprivreda BiH.

Konstatovali su da je ova termoelektrana glavni izvor zagađenja vazduha u BiH. Takođe su podsjetili da se razmatra izgradnja dodatnih kapaciteta ovog energetskog postrojenja, uprkos što je štetan po zdravlje.

– Hrana proizvedena na ovom području je kontaminirana zbog neodgovarajuće zaštite i rekultivacije na lokacijama koje sadrže štetne materije. Vlada Federacije BiH nije uspjela da se odgovarajuće pozabavi uzrocima zagađenja i degradacije prirodnih resursa te posljedicama koje proizilaze iz toga – poručili su.

FIAN i Arhus Centar smatraju da BiH krši obaveze u pogledu zaštite ljudskih prava i okoliša te su pozvali na:

Preispitivanje izgradnje novih termoelektrana i subvencioniranje rudnika uglja;

Utvrđivanje, kako su naveli, ambicioznih planova za prestanak korištenja uglja i lignita;

Pomoć onima koji su oštećeni korištenjem uglja;

Obnovu biodiverziteta i ostvarivanje prava na zdravu ishranu;

Da se izričito od građana traži saglasnost za bilo koji projekat kojim bi se mogao ugroziti zdravlje i okoliš.

U fokusu FIAN je osiguranje prava na zdravu hranu i ishranu, prenosi Kliks.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije