Magazin

HRANA KAO LIJEK 3 namirnice koje ljudi poslije 40. treba da jedu redovno

Usporen metabolizam, promjena hormona, pad energije i iscrpljenost, smanjeni libido su uzroci koji utiču na kvalitet zdravlja koje je kako starimo, teško održavati, posebno kada krenu spomenuti procesi.

Čaj od oraha štiti srce
FOTO: @MTVIGMAN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ipak, ima lijeka, a on se sastoji u prevenciji. Nju je posebno zagovarao otac moderne medicine, Hipokrat kroz poznatu izjavu o hrani kao lijeku. Naime, hranjive tvari koje unosimo u tijelo mogu učiniti veliku razliku u tome kako se osjećamo ili izgledamo tokom procesa starenja. Posebno kod ženskog pola. Prema zdravstvenim stručnjacima postoji nekoliko namirnica koje bi stariji od 40 godina trebali dodati svojoj prehrani i tako poboljšati opšte zdravlje.

1. Bobičasto voće

Povećanje unosa antioksidansa može biti odličan način za zdravije tijelo nakon 40. rođendana. Redovno konzumiranje bobičastog voća je učinkovita opcija.

Antioksidansi su nutritivne komponente koje pomažu u hvatanju slobodnih radikala dok poboljšavaju rad srca i mozga – objašnjava dijetetičarka Alisija Galvin.

Slobodni radikali mogu uzrokovati oštećenje DNK, ubrzati proces starenja kože i upale, a sve to postaje važno balansirati kako starimo. Uz to, dodatna korist od bobičastog voća je ta što doprinose unosu vlakana, važnom faktoru zdravog mršavljenja. Zbog svega navedenog nećete pogriješiti ako pojedete nekoliko šaka bobičastog voća kao međuobrok ili ako ga dodate u omiljeni obrok uz zobene pahuljice ili jogurt.

2. Orasi

Često potcjenjujemo moć koju orašasti plodovi i sjemenke imaju u prehrani, a jedan takav bogat međuobrok za one iznad 40 mogu biti orasi.

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i cinkom koji održavaju ćelije zdravima štiteći ih od oksidativnog oštećenja i smanjujući upalu. Konzumiranje ovog ploda ne samo da vas štiti od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje kože i bore, već su takođe povezani s nižim nivoima LDL holesterola koji pomaže u sprečavanju bolesti srca – objašnjava zdravstvena trenerica Džoana Ven.

Redovno žvakanje ovog hrskavog zalogaja takođe može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska i poboljšanog metabolizma.

Pročitajte još

3. Crni grah

– Grah i mahunarke čine fantastičan biljni protein za svakoga, međutim, crni grah može biti posebno dobar zahvaljujući činjenici da može spriječiti neke probleme koji se javljaju s menopauzom – rekla je dijetetičarka Megan Vong dodajući kako je baš ova namirnica bogata magnezijumom i kalijumom, mineralima koji postaju još važniji kako žena stari.

Tokom menopauze žene gube čak 20 posto mineralne gustoće kostiju, što uvelike povećava rizik od osteoporoze. Oko 60 odsto magnezijuma u našem tijelu pohranjeno je u kostima. Neophodno je unijeti dovoljno magnezija i kalijuma u svoju prehranu čak i nakon menopauze jer je posebno u tim godinama veća vjerojatnost da ćete se suočiti s višim krvnim pritiskom, izlažući se većem riziku od hipertenzije i bolesti srca.

– Bez obzira na dob, davanje prioriteta zdravoj i nutritivno uravnoteženoj prehrani ključno je za cjelokupno zdravlje. Među ostalim, to znači redovno konzumiranje nabrojene tri namirnice – slažu se stručnjaci, piše Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije