Magazin

Obavezno promijenite ovu naviku: Preskakanje doručka je štetno za zdravlje, evo šta su ljekari rekli o tome

Brz životni tempo promijenio je mnoge stvari pa tako ljudi često nemaju vremena da doručkuju. Koliko je zapravo loše preskočiti doručak?

doručak
FOTO: HOME COOKING ADVENTURE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Nekoliko ljekara dalo je svoje mišljenje o važnosti doručka. U nekim slučajevima, zapravo je sasvim u redu odreći se jela odmah ujutro.

Kardiolog Stefan Sinatra navodi da je važno ujutro pokrenuti metabolizam, ali je važnije šta jedete nego kada jedete. Vaš cilj ujutro treba da bude izbor hranjivih namirnica koje će vam pomoći da se osjećate sito i zadovoljno, tako da ne ogladnite prije ručka.

 – Kada se konzumira hrana s nižim glikemijskim indeksom, vaš insulin je automatski u boljoj kontroli, a tijelo apsorbuje hranjive materije tokom dužeg perioda – objašnjava kardiolog.

Pročitajte još

Ipak, prema tvrdnjama nutricioniste Džejn Vilijams, preskakanje doručka bi moglo izazvati želju za nezdravim obrocima.

– Preskakanje obroka uzrokuje pad šećera u krvi i stoga vam izaziva želju za nezdravom hranom, što u 90 odsto slučajeva dovodi do prekomjerne konzumacije šećera. To dalje utiče na nivo insulina i može dovesti do gojenja i drugih zdravstvenih problema – upozorava ona.

Dodaje da je važno pojesti nešto​ dva do tri sata od ustajanja. To pokreće probavni sistem i daje signal metabolizmu da počne da radi, prenosi Novosti Magazin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije