Kolumne

Pravda od papira

Selo gori, a baba se češlja!

Pravda od papira
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Upravo ova rečenica najbolje oslikava pravosuđe u Bosni i Hercegovini, koje sve više tone u beznađe, dok se nosioci pravosudnih funkcija za to vrijeme bave sami sobom.

Da je pravosuđe u ozbiljnim problemima odavno je poznato, a toga su svjesni svi, i građani i političari, ali i pravnici.

Svi su svjesni, ali niko ne može ništa da učini kako bi se stanje promijenilo jer, jelte, pravosuđe je nezavisno i lišeno bilo kakvog uticaja.

Tačno, nosioci pravosudnih funkcija u BiH su postali toliko slobodni i nezavisni da ih više niko ne može kontrolisati, pa ni sami sebe.

Svjesni da im niko ništa ne može do te mjere su postali bahati da više ne mare ni za pravo ni za pravdu.

Da li se neko sjeća neke afere u proteklih godinu dana, a da njeni akteri nisu bili nosioci pravosudnih funkcija. Teško.

Od afere „Potkivanje“, preko „staklenih soba“, pa do otvorenih pisama i međusobnih javnih optužbi nosioci pravosudnih funkcija. Samo su dio prljavog veša koji su pred javnost iznosile osobe koje obavljaju pravosudne funkcije.

I dok pojedine sudije i tužioci iznose frapantne podatke u javnost, koji ukazuju na korupciju, ucjene i pritiske unutar pravosudnih institucija, u javnosti istovremeno isplivavaju detalji iz tajnih istraga, imena zaštićenih svjedoka, ili se pak otvoreno odbija sprovođenje sudskih presuda.

Šta za to vrijeme rade oni koji bi trebali da se slijepo drže slova zakona? Ništa, bave se sami sobom i međusobnim obračunima.

I, naravno, po starom dobrom običaju, niko od njih ne vidi problem u sebi već za probleme unutar svoje kuće krive političke partije.

Kako, ako je pravosuđe nezavisno, neka politička partija može da ima uticaj na nosioce pravosudnih funkcija? Da li su za to krivi upravo nosioci pravosudnih funkcija ili te partije?

I dok bi se za ovakve i slične skandale koji tresu pravosuđe u BiH, u nekoj zemlji Zapadne Evrope sve završilo ostavkama njenih aktera, kod nas oni dobijaju podršku i unapređenja. Jer, valja napomenuti, pravosuđe je nezavisno i može im se da rade šta hoće.