Magazin

SPRŽITE KALORIJE Male promjene u treningu mogu dovesti do boljih rezultata

Postoji nekoliko načina za povećanje efekata treninga, a uz samo male promjene u vježbanju možete da izgubite više kalorija.

Trening u teretani
FOTO: FREEPIK

Razlog tome može da bude to što jednostavno imate sporiji metabolizam i sagorijevanje kalorija ide sporije. Ali ne treba očajavati, jer rješenja ima.

Ono što preporučuju svi treneri su sljedeći jednostavni savjeti koje bi trebalo uvrstiti u svoje svakodnevno vježbanje i time podstaknuti brže sagorijevanje kalorija koje će vas dovesti do bržih i boljih rezultata.

1. Prvo trening snage, pa kardio trening

Trening koji ima najbolje rezultate i topi masne naslage je onaj koji će i nakon završene aktivnosti održavati organizam u stanju topljenja masnog tkiva. Bolje je prvo napraviti trening snage, a nakon toga kardio.

2. Izbjegavati hranu prije treninga

Istraživanja su pokazala da je za najveći gubitak kalorija najbolje da trenirate ujutro, na prazan želudac. Ako niste jeli prije vežbanja, vaše tijelo nema mnogo ugljenih hidrata u zalihama što prisiljava tijelo da umjesto toga sagorijeva masti. Ako već jedete, pokušajte da to uradite tri sata pre treninga.

Djevojke vježbaju
FOTO: ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

3. Složene vježbe

U složenom treningu, koji uključuje više zglobova i mišićne sisteme, troši se više kalorija prilikom vježbanja i efekti koji se njime ostvaruju su nevjerovatni. Sljedeći put kada se nađete u teretani zamolite trenera da vam pokaže kako se izvode treninzi i prionite na posao.

4. Intervalni

Intervalni trening ili visoko intenzivni trening smatra se jednim od najefikasnijih načina za brzo gubljenje kalorija i ubrzavanje metabolizma. Ovakav trening uključuje ponavljane vježbi visoko intenzivne aktivnosti isprekidane pauzama, koje podstiču vaše tijelo na rad i time omogućava brže postizanje rezultata.

Pročitajte još

5. Super setovi

Radi se o naprednoj tehnici za povećanje intenziteta treninga. Super setovi podrazumijevaju kombinaciju dvije vježbe, koje se izvode tako da odradimo seriju prve vežbe, i odmah, bez odmora, odradimo seriju druge vježbe. Ovo se smatra odrađenim super setom, nakon čega slijedi kratak odmor.

6. Kružni trening

Kružni trening je jedan od najboljih načina da u kratko vrijeme dovedete tijelo u fit formu. Kružni trening predstavlja trening svih velikih mišićnih skupova u sklopu jednog treninga, piše Ljepotaizdravlje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu