Politika

“IMAMO KRIZU ZA KRIZOM” Stano poručio da Brisel pažljivo prati stanje na Kosovu, ponovio da uslovi moraju da se ispune

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas da Brisel pažljivo prati situaciju oko hapšenja trojice pripadnika tzv. kosovske policije, da je u kontaktu sa obje strane, kao i sa KFOR, i da se utvrđuje šta se i kako desilo.

Peter Stano
FOTO: U DEBATES|EUDEBATES.TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

U međuvremenu, pozivamo Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi dovele do povećanja tenzija. Istovremeno, pozivamo obje strane da rade na deeskalaciji situacije, rekao je Stano.

On je dodao da potencijalne kaznene mjere o kojima se priča, zapravo nisu sankcije, već sa su, kako je rekao, instrumenti kako bi Brisel pokazao da očekuje deeskalaciju i da reaguje ako ne dolazi do deeskalacije.

Pročitajte još

– Članice EU su podržale niz mjera. Kao što sam juče rekao, od premijera Aljbina Kurtija očekujemo da implementira neophodne korake ka deeskalaciji situacije. Ove mjere mogu biti privremene, mogu biti umanjene, povučene, a uključuju odlaganje zvaničnih posjeta, komisija, događaja koji su planirani, kao i naša finansijska saradnja sa Kosovom. Neću u detalje, naše kolege sa Kosova su upoznate sa očekivanjima EU, te mjere nisu nešto što bi EU preduzela olako, ali neophodne su reakcije EU jer do sada nismo vidjeli odlučan korak za momentalnu deeskalaciju situacije – istakao je Stano.

On je rekao da EU sa ogromnom energijom radi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da je to cilj, da je to ključno za put ka EU obje strane, a da bi se dotle došlo “moraju da se ispune uslovi”.

– Put ka EU ne podrazumijeva jednostrane poteze, a mi imamo krizu za krizom. Što se tiče Ohridskog sporazuma ili, takozvanog Ohridskog sporazuma, postoji jasna izjava visokog predstavnika Žozepa Borelja oko koje su se složile obje strane. EU zadatak je da posreduje, ako strane ne žele, to je njihova odluka. Međutim, ako žele, EU će nastaviti da bude pokrovitelj dijaloga, ali onda očekujemo evropsko ponašanje. Evropsko ponašanje ne podrazumijeva konstantno upiranje prstom u drugoga, već da vidite šta vi možete da uradite, posebno ako ste partner, ako vam najbliži partner kaže šta je put ka naprijed – istakao je Stano.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije