Politika

Konaković o zakonu o Ustavnom sudu BiH "Spremni smo na razgovore, ali ne i na ucjene"

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je danas u Sarajevu da će se o Ustavnom sudu BiH sigurno razgovarati, da se zakon o Ustavnom sudu mora nekad donijeti i da je spreman za razgovore, ali, kako je naveo, nije spreman na ucjene.

Elmedin Konaković
FOTO: MINISTARSTVO INOSTRANIH POSLOVA BIH

Možemo o njemu razgovarati, dogovarati se i nikada nećemo glasati za to da bude etnička mogućnost zaustavljanja bilo kojeg pravosudnog ili sudskog procesa. Za razgovore smo spremni, za ucjene nismo. Ako neko kaže “glasajte sad da odu stranci iz Ustavnog suda BiH danas, pa ćemo nastaviti dalje”, nema dalje. To je ultimatum na koji ne pristajemo – rekao je Konaković novinarima.

Pročitajte još

On je naveo da se u 14 prioriteta ne kaže odlazak stranih sudija, nego rješavanje tog pitanja.

– Imamo spremna neka rješenja za državnu imovinu. Nekome se neće svidjeti, ali možemo o njima da razgovaramo – dodao je Konaković.

Odgovarajući na pitanje da li ima naznaka kada će koalicioni partneri ponovno sjesti za sto, Konaković je naveo da bi trebali početkom naredne sedmice “ponuditi deeskalaciju”.

– Ako bude pameti, može se napraviti početkom naredne sedmice neki paket koji je već dio dogovora, i može se reći da se to predloži i usvoji na sjednici parlamenta BiH – na tim sjednicama usvajaće se akti, imenovaće se ministar finansija i trezora. Samo imenovati ministra, pa se kao pretvarati da se ide dalje, to za nas nema nikakvog smisla – napomenuo je Konaković. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije