Politika

Vidovdanska deklaracija Srba sa KiM "Ukoliko se 'zulum' nastavi, bićemo prinuđeni da odgovorimo"

Srbi sa sjevera KiM poručili su danas da će ukoliko se nastavi "zulum" nad srpskim narodom, biti prinuđeni da odgovore svima koji im žele zlo i sanjaju rat umjesto mira.

Okupljanje građana na Kosovu i Metohiji
FOTO: KOSOVO ONLINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

U Vidovdanskoj deklaraciji, koju je na skupu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice pročitao bivši predsjednik opštine Zvečan Dragiša Milović, Srbi navode da će biti ujedinjeni u borbi za ostanak i opstanak na KiM.

– Uoči Vidovdana, kada se sve vidi, i kada svaka data riječ postaje zavjet, mi Srbi i Srpkinje sa sjevera Kosova i Metohije poručujemo da ćemo, ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, biti prinuđeni da odgovorimo svima onima koji nam žele zlo, koji sanjaju rat umjesto mira, i bićemo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima i odbrani naših domova i porodica – navodi se u jednoj od pet tačaka Deklaracije.

Pročitajte još

U Deklaraciji se navodi da su Srbi sa KiM, od Štrpca do Leposavića, više od dvije decenije, a posebno u proteklih nekoliko mjeseci, suočeni sa nezapamćenim nasiljem koje, kako zbog motiva, tako i zbog načina kojim se sprovodi, ne može da se nazove drugačije nego fašističkim.

– Od početka godine šestoro naših sunarodnika, među kojima i dvoje djece, ranjeno je u naletu etničke mržnje iz vatrenog oružja. Milun, Dušan, Nemanja, Dalibor, Uroš, Nenad stradaju po prištinskim kazamatima, bez krivice, samo zato što ne pristaju da srpsko ime na Kosovu i Metohiji nestane tiho i bez otpora. Srpska zemlja pradjedovska konfiskuje se kako bi naši tamničari na njoj gradili svoje baze – navodi se u tekstu.

Dodaje se da se srpske svetinje skrnave kako bi se zatro svaki trag srpskog postojanja na ovim prostorima.

– Naše opštine i gradove okupiraju sila i duge cijevi, oni koji ni po dogovorima postignutim uz međunarodno posredovanje i garancije, ovdje nemaju šta da traže. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučujuće korake u cilju smirivanja tenzija, jer ovaj zulum više trpjeti ne možemo – navodi se u jednoj od tačaka Deklaracije.

U Deklaraciji se navodi i da se Srbi sa sjevera “bolje sutra utkali” u Zajednicu srpskih opština koju nam je garantovala i međunarodna zajednica, da se 10 godina čeka na pravo na život dostojan čovjeka u 21. vijeku, na ostanak i opstanak na ovim prostorima.

– Kucnuo je čas da se istina istjera na vidjelo i da se o ovom Vidovdanu jasno kaže – hoćemo li imati ZSO. U suprotnom, znamo šta nam je činiti – navodi se u tekstu.

Obzirom da ono što se dogodi na KiM, u državnoj i duhovnoj kolevci srpskoga naroda, neminovno ima posljedice po sve građane Srbije i po čitavo srpstvo, navodi se u Deklaraciji, Srbi navode da se obavezuju da će svoju pravednu borbu za ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji nastaviti mudro i odgovorno, uvijek ostavljajući razuman prostor za dijalog i kompromis.

– U toj legitimnoj borbi računamo na pomoć i podršku naše jedine države Srbije i našeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji nam je oduvijek i bio najveća podrška – ističe se u deklaraciji.

Ističe se i da je srpski narod, poslije dva svjetska rata, u kojima je, boreći se na strani dobra, a protiv svjetskog zla, podnio neizrecive žrtve i došao na ivicu opstanka i nakon što je u novije vreme proganjan sa svojih ognjišta i bombardovan mimo svakog prava i zakona, nepokolebljivo opredijeljen za mir.

– Nažalost, svjedoci smo da mir ugrožava onaj kojem je svakoga dana pred očima prolivena srpska krv. Zato poručujemo s ovoga mjesta čitavom svijetu da želimo da živimo u miru sa svojim komšijama Albancima i da gradimo zajedničku budućnost na humanim i demokratskim temeljima, jer se nikada na tuđoj nesreći ničija budućnost nije gradila. Živjeći ovdje i ne misleći nikome zlo, zahtijevamo pravo na život i budućnost, i nećemo pristati da nam iko to pravo uskrati – naglašava se u dokumentu pročitanom povodom Vidovdana 2023.

Kako se naglašava, Srbi nikada i ni po koju cijenu neće napustiti ono što je po ljudskom i božjem pravu “naša zemlja” i dodaje da su spremni da podnesu i najveće žrtve, “kakve može podnijeti samo neko ko se bori za goli opstanak”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije