Politika

"Za krizu je kriv isključivo Kurti" Stevandić pozvao na sabornost i zajednički stav po pitanju rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji

Na trećoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na inicijativu predsjednika dr Nenad Stevandića, razmatraće se Prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

NENAD STEVANDIĆ PREDSJEDNIK NARODNE SKUPŠTINE RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U njoj se pozdravlja pravo Srbije da brani opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja.

U svom izlaganju pred poslanicima, Stevandić predlaže osudu konstantnog kršenja ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, posebno prava na život i na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti, a pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da to ozbiljno osude.

Pročitajte još

Stevandić napominje da nakon 1999. godine i Kumanovskog sporazuma, te Rezolucije 1244 Ujedinjenih Nacija, pokazalo se da međunarodne garancije nisu bile prepreka za daljnje pogrome, ugrožavanje života i kulturnog naslijeđa na Kosovu i Metohiji, te da za Martovski pogrom 2004. godine, niko nije odgovarao, kao za i brojna ubistva, pokušaje ubistva, otimanja i protjerivanja.

On poziva na podršku Srba na Kosovu, ali i sve akte i poteze Republike Srbije, a međunarodne faktore u Evropskoj Uniji i Ujedinjenim Nacijama poziva na poštovanje Rezolucije 1244 kao i Povelja o ljudskim pravima koja se, što se Srba tiče, nemilice krše.

Stevandić je za trenutnu krizu na Kosovu i Metohiji okrivio isključivo predsjednika privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija, koji je kako navodi Stevandić “potpuno jasno da se geopolitički raspored snaga u svijetu mijenja i da je izvjesno poboljšanje tih uslova za Srbiju i Srbe zbog čega su kosovski lideri, prevashodno Kurti, pokrenuli talas nasilja, pokušavajući da eskaliraju veći sukob i u njega uvuku NATO i zemlje Evropske unije kao podršku svojim odlukama”.

Na kraju svog izlaganja Stevandić je poslanike pozvao na sabornost i zajednički stav po ovom pitanju i usvajanju Rezolucije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije