Politika

"Od stupanja na snagu nema ništa" Klub Bošnjaka će staviti veto na Zakon o odlukama Ustavnog suda BiH

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuće mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno stavit će veto na Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Od stupanja na snagu nema ništa" Klub Bošnjaka će staviti veto na Zakon o odlukama Ustavnog suda BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U ponedjeljak ili utorak naredne sedmice održaćemo sjednicu kluba i staviti veto, tako da u narednih mjesec, od stupanja na snagu ovog zakona nema ništa – kazao je predsjednik Kluba bošnjačkog naroda Alija Tabaković za Faktor.

Zahtjev Kluba Bošnjaka najprije će razmatrati Vijeće naroda koje prema proceduri potvrđuje svaki zakon koji koji usvoji Narodna skupština RS.

Ukoliko klub nekog od tri konstitutivna naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, onda ti zakoni ili odluke idu na usaglašavanje Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine.

Ako se ni tu ne postigne saglasnost, onda, konačnu odluku o spornim zakonima donosi Ustavni sud Republike Srpske.

– Ne očekujemo da će Ustavni sud RS raditi u našu korist jer je na samoj sjednici Narodne skupštine uz Milorada Dodika bio Džerald Selman, predsjednik ovog suda koji Dodik kontroliše. Nakon toga nam preostaje mogućnost vanrednog pravnog lijeka – upućivanje apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, što mogu uraditi ili članovi Predsjedništva BiH ili ovlašteni broj parlamentaraca na nivou države – kaže Tabaković.

Podsjećamo, na osmoj posebnoj sjednici, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Od 65 prisutnih, za usvajanje prijedloga zakona glasalo je 56 poslanika i svi su bili za.

Pročitajte još

Niko nije bio protiv, niti suzdržan. Vladajuća većina u NSRS koju čine poslanički klubovi SNSD, SP, DEMOS, Ujedinjena Srpska, NPS i poslaničke grupe SPS i DNS predložila je Zaključke u vezi sa Prijedlogom zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji se pred poslanicima našao po hitnom postupku na prijedlog predsjednika Republike Srpske, narodnih poslanika i Vlade.

U prvom zaključku stoji da “Narodna skupština zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno odlaska stranih sudija i da u okviru reforme stoji Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine”.

Takođe, navodi se da pored pitanja reforme Ustavnog suda prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a.

– Narodna skupština traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe – navedeno je.

U drugom zaključku NSRS zadužuje Vladu RS da joj podnese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

U zaključku pod rednim brojem tri stoji da prema institucijama i organima Republike Srpske koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, NSRS će donijeti zakone ili druge odgovarajuće pravne akte o preduzimanju mjera i radnji prema tim institucijama, uključujući mjere njihovog ukidanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije